„Az igazi böjt Jézusért és Jézussal történik” – püspöki szentmise hamvazószerdán

2024. február 14-én, hamvazószerdán Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén jelen voltak a Nagyboldogasszony Iskolaközpont és a Katolikus Zeneiskola tanárai és diákjai, akik a ministráns, a felolvasó- és zenei szolgálatban is részt vettek.

img 001

– Minden vallásban találkozhatunk a böjt fogalmával, nem csak a keresztényeknél. S vannak vallások, ahol sokkal komolyabban és szigorúbban veszik a böjtöt, mint nálunk, keresztények között. Miért böjtölnek a keresztények, ha minden vallásban böjtölnek? Mi a különbség? – tette fel a kérdést prédikációjában a főpásztor.

– A keresztények életének középpontja Krisztus. Mi azért böjtölünk, mert Krisztushoz akarunk hasonlóvá válni. Ennek a böjtnek a középpontja nem a bűntől való szabadulás. Nagyon fontos, hogy megtisztítsuk a szívünket bűnbánattal ebben az időben, de az kevés. Mi azért böjtölünk, mert szeretnénk hasonlóvá válni Jézus Krisztushoz.

Ő bár Isten volt, mégis böjtölt, mint ember. Kiüresítette és megtagadta önmagát. S mivel a mi böjtünk azért van, hogy hasonlóvá váljunk Krisztushoz, ezért nem jó böjt az, amikor te vagy a középpontban. Amikor azért mondasz le valamiről, vállalsz áldozatot, s teszel bármi jót, hogy téged dicsérjenek, vagy elismerjenek.

img 010

Az igazi böjt Jézusért és Jézussal történik. Az ima, a jócselekedetek és az önmegtagadás gyakorlása azért történik, hogy sokkal több időt töltsünk Krisztussal, s hogy ő legyen a legfontosabb. Ha valakit nagyon szeretsz, sok mindenről le kell mondanod miatta. Át kell rendezned az időbeosztásodat, a kapcsolataidat, hogy ő legyen az első. Ez az önmegtagadás. Lemondok sok mindenről azért, mert ő az életem középpontja.

Hol lehet találkozni Jézussal? Minden katolikus keresztény első válasza, hogy a szentostyában, az Eucharisztiában, illetve az igében. De van egy találkozási pont, ami nehezebb, de mégis nagyon fontos: találkozni Krisztussal a szegényben, megvetettben, a szenvedőben. Ezért a böjti időben keressétek a Krisztussal való találkozásnak ezt a módját is. Figyeljetek oda a szenvedőkre, öregekre, betegekre, fogyatékkal élőkre, s a köztetek lévő magányos diákokra. Krisztussal a szenvedőkben találkozni az egyik legcsodálatosabb és legnagyobb jócselekedet. S akkor lesz ez a böjt igazán jó, ha húsvétra még jobban szeretitek majd az Úr Jézus Krisztust – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

Fotó: Kling Márk

 
Read 614 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés