„Megszentelt házasság” címmel jegyesfelkészítők konferenciáját tartották Bárdudvarnokon

2024. február első hétvégéjén jegyesfelkészítő konferenciát tartottak a bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban. A másfélnapos tapasztalatcserére azokat a papokat és házaspárokat várták, akik saját egyházközségükben részt vesznek a jegyesoktatásban, vagy a jövőben szeretnének bekapcsolódni a jegyesek felkészítésébe.

img 001

A konferenciát szervező munkacsoport két tagja, Bende Krisztián és Bende Piroska elmondták, hogy a közelmúltban létrejött  egyházmegyei családpasztoráció jegyesfelkészítő munkacsoportjában felmerült az igény a gyakorlati tapasztalatcserére és egymás mélyebb megismerésére, így megfogalmazódott a konferencia gondolata. Fontosnak tartják, hogy találkozhassanak egymással a jegyesoktatásban részt vevő papok és azok a házaspárok, akik elkötelezetten törekednek arra, hogy példaértékű házasságban éljenek, s ezt a törekvést és gyakorlatot szívesen tovább is adják másoknak.

– Az alkalomra az Egyházmegye szinte egész területéről, a balatoni, a kanizsai és a kaposvári régióból is érkeztek atyák és házaspárok. Fontosnak tartjuk a kapcsolatrendszer építését, hiszen az atyák, akik eljöttek, látják azt, hogy rengeteg pár van, aki már részt vesz a jegyesoktatásban, vagy készen áll arra, hogy a jövőben szolgáljon a kurzusokon. Itt lehetőség van a találkozásra, beszélgetésre, s a kialakuló személyes kapcsolatokon keresztül megszólíthatóvá válnak a párok – emelte ki a szervező munkacsoport két tagja, majd hozzátették: nagyon élvezik a csapatmunkát a családreferensi munkacsoportban, s bíznak abban, hogy a Szentlélek gyűjtötte egybe a jelenlévőket, gyümölcsözővé téve a hétvégét.

img 005

A konferencia péntek este kötött programokkal vette kezdetét, melyek során egymással ismerkedhettek a párok és az atyák, majd a szervezők olyan gyakorlatokat mutattak be, melyek egy-egy jegyeskurzus alkalmával segítségként szolgálhatnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb plébánián az atyák egyénileg készítik fel a párokat, azonban a nagyobb városokban csoportos jegyesoktatás zajlik. A konferencián a jegyeskurzus indításának gyakorlatáról is beszéltek az előadók, bemutatva olyan elemeket, melyek az egyéni jegyesoktatás során is alkalmazhatóak. Este nagyobb körben ismerkedtek a résztvevők, melyet követően kiscsoportokban osztották meg egymással tapasztalataikat, majd az este végén a „jegyes játszótéren”, különböző játékos feladatok során mélyíthették az egymás közötti kommunikációt.

A szombati nap folyamán két előadást hallgathattak meg a jelenlévők. dr. Fodor János atya, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense a katekumenális jegyesfelkészítésről beszélt előadásában, majd Czinkiné Bálint Lea, a magyarországi Alpha Alapítvány nemzeti igazgatója előadásában az Alpha Házaskurzust mutatta be a jelenlévőknek.

– Ferenc pápa 2023-ban kiadott egy új dokumentumot, amelyben arra buzdít, hogy a jegyeskurzust hozzuk közelebb a katekumenátus gondolatmenetéhez. Azt állítja, hogy a párok, akik keresnek, ilyenkor nyitottabbá válnak a hitre, s ez az a kapu, ahol segíteni tudjuk őket a személyes kísérés által abban, hogy életükben egyre fontosabbá váljon a hit.

Nagyon fontosnak tartom, hogy nincs olyan pár, akit ki kellene zárni ezekből a felkészítésekből, a nyitott kaput tárja elénk ez az írás. Ferenc pápa a személyes kísérésre teszi a hangsúlyt. A lelkipásztor fontos feladatának tekinti azt, hogy személyesen is próbálja megismerni, segíteni és támogatni a párokat, s mindemellett hangsúlyozza, hogy legyen mellettük több olyan házaspár is, aki ebben a munkában részt tud venni. Az ő élettapasztalatuk, hithez való hozzáállásuk egy szabad, nyílt kommunikációban segítheti a párokat abban, hogy az Istenhez való kötődésüket és az egymáshoz való odafordulásukat is minél jobban tudják megélni – fogalmazott Fodor János atya.

img 002

– A Házaskurzus az Alpha párkapcsolatfejlesztő sorozata, mely során a párok hét alkalommal találkoznak. Ilyenkor együtt hallgatnak meg egy-egy előadást, illetve beszélgetnek párkapcsolatuk egy-egy fontos aspektusáról. Az elsődleges cél, hogy kapcsolatuk jobbá váljon, melyhez számos konkrét eszközt mutat be a sorozat, kezdve a kommunikációtól a konfliktuson és megbocsátáson át az otthonról hozott minták hatását és az intimitást is érintve, a hosszú távú elköteleződés felé mutatva. A Házaskurzus nagyon jól működik bármilyen párkapcsolat esetén, akár pár hónapja élnek együtt, akár több évtizede, s nagyon jól használható különböző vallási hátterű párok esetén is – fogalmazott Czinkiné Bálint Lea, majd hozzátette: a sorozat anyagai elérhetőek videón, illetve az Alpha Alapítvány munkatársai szívesen segítenek bármilyen felmerülő kérdésben a Házaskurzussal kapcsolatban, melyről további információ a hazaskurzus.hu oldalon található. Az alapítvány tevékenységéről, illetve az Alpha kurzusról többet az alpha.org.hu oldalon tudhatnak meg az érdeklődők.

Az előadásokat követően három idősávban összesen 12 fakultáció közül választhattak és vehettek részt a jelenlevők, ahol a gyakorló jegyesoktatók egy-egy fontos témakörben mutatták be saját tapasztalataikat, és a már bevált módszereiket.

Fotó: Kling Márk

 
Read 608 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés