Hitoktatói továbbképzések színes kavalkádja a Kaposvári Egyházmegyében

A 2023/2024-es tanév első félévben több helyszínen, több program is várta a hitoktatókat, hogy egyéni fejlődésükhöz is, valamint szakmai tudásuk bővítéséhez is kedvükre válogathassanak a felkínált lehetőségek közül.

Szeptember 18-án Váron István atya Kaposváron tartott előadást az Örömút a hivatásomban – hogyan őrizzem meg önmagamban a derűt? Mentálihigiéné a hitoktatói gyakorlatomban címmel. Az önismeretre épülő módszer mély és elgondolkodtató kérdéseinek segítségével a hitoktatók feltérképezhették erősségeiket, és átgondolhatták azokat a belső területeket is, melyek további foglalkozást igényelnek, hogy a derű, tényleg őszinte derű maradhasson hivatásukban.

416184991 743572297405426 3561445970882213555 n

Október 6-án Balatonlellén Wald Péterné Tímea hitoktatónk várta a kollégákat, Kreatív foglalkozás: „játékok” készítése a hittanórákhoz c. gyakorlati képzésével. A sok-sok örömteli játék utána a hitoktatók elkészíthették azt az alapcsomagot, amit a hittanórákon használni tudnak a tanítványaiknál összefoglaláskor, ismétléskor, új anyag tanításakor, vagy pusztán csak, ha az öröm kedvéért játszani szeretnének. A játékok tankönyvfüggetlenek, többször is felhasználhatók, tartós anyagból készültek.

img 001

Január 12-én Sipos Edit az Alkotó gyermekbiblia c. képzésével a résztvevőknek különféle lehetőségeket mutatott be a művészeti eszköztár használatával a Biblia üzenetének tolmácsolásához.  Az alkotni jó, a Bibliát ismerni jó gondolat mellett a gyerekeknél a feszültségoldás, valamint a sikerélményhez való juttatás miatt is hasznos módszert ismerhettek meg a hitoktatók.

img 011

Marcaliban január 22-én Bojtorné Király Márta tanító-hitoktató-gyógypedagógus kollégánk várta az érdeklődőket, Módszertani eszköztár az SNI, BTMN tanulók hitoktatásában c. továbbképzésével. A továbbképzés előadással kezdődött, majd gyakorlati munkával fejeződött be. Márti rávilágított az SNI, BTMN tanulókkal való foglalkozás nehézségeire, ugyanakkor a velük való foglalkozás megkönnyítésére saját fejlesztésű, több évtizede használt, igen jól bevált „játékait”, eszközeit mutatta be az érdeklődőknek. A résztvevők ezeket ki is próbálhatták, vihettek is haza belőlük, majd a látottak alapján otthon maguk is könnyen elkészíthették új hitoktatói eszközeiket.

img 004

A tavalyi tanévben elindult Teaházak – Hitoktatók szakmai összejövetele idén is meleg teával, finom pogácsával, sütivel várta az egy esperesi kerülethez tartozó civil hitoktatókat, valamint atyákat. Helyszínei és házigazdái a programoknak változatlanok: Siófok-Kiliti: Billege Edit, Wald Péterné Tímea, Marcali: Dr. Gyulainé Domján Zsuzsanna, Kaposvár: Bakterné Magyar Margit, Barcs: Katona Istvánné Bea néni, Balogh Erzsébet, Csurgó: Némethné Miháldinecz Olga, Nagykanizsa: Deiszingerné Kiss Anna, Kovács Csabáné Évi. Az idei első program témája mindenhol a családok felkarolása, a gyerekek bevonása a plébániai közösségbe, a szentmisére járás fellendítése volt. Közösségenként más-más módszerrel, de feltérképezték a lehetőségeiket, a résztvevők megosztották egymás között bevált jó gyakorlataikat, és ötletelgettek a jövőbeni terveken. A szakmai kapcsolatok ápolása mellett a közösségépítés, a személyes támogatás is célja a Teaházak vezetőinek, amikor egy-egy alkalmat megszerveznek kollégáik számára.

img 009

Novemberben Bakterné Magyar Margit, Juhász Piroska, Katona Istvánné, Takács Erika, Morvainé Rózsás Zsuzsanna, Dr. Gyulainé Domján Zsuzsanna Bemutató óráin vehettek részt az érdeklődő hitoktatók, ahol egymás munkáiba jobban belekóstolhattak, személyesebben megbeszélhették a hittanórai örömöket, nehézségeket, tapasztalatokat gyűjthettek a jó hitoktatási módszerekről.

A tanév második félévében lesz még lehetőség szakmai továbbképzésre, bemutató órákon való részvételre, valamint Teaházi összejövetelekre is. Szeretettel várjuk rendezvényeinkre a hitoktatókat, és várjuk azokat a civil hitoktatókat, atyákat is, akik még nem tudtak részt venni programjainkon, ha lehetőségük van rá, csatlakozzanak szakmai csapatunkhoz!

 
Read 931 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés