Visszaemlékezés az elmúlt 30 évre – A Kaposvári Karitász

Az 1993-ban megalakult Egyházmegyei Karitász első vezetője Rajkai János volt, aki hamarosan Budapestre költözött. Az igazgatói feladatokat ifi Géza plébános atya vette át.

1680084695172

A plébániai karitász csoportok hálózatának kiépítését követően megszervezték a nagyobb szükséget szenvedő területek támogatását. A Balaton-vidékről rendszeresen segítik Teréz Anya nővéreit. Az árvízkárosultak számára több teherautónyi segélyszállítmányt indítottak Siófokról. Igyekeznek a Balaton körül ingatlant vásárolt külföldieket is bevonni a karitász munkába.

Forrás: Magyar Karitász, 1991-2001

***

Az egyházmegye 1993-ban jött létre, az akkori egyházmegyei határok újrarendezése során, így egyúttal itt működik az ország egyik legfiatalabb karitász szervezete is. Ennek ellenére az egyházközségek egynegyedében működik önkéntes alapokon plébániai karitász-csoport, szám szerint 42.

A plébániai csoportok elsősorban helyi keretek között teszik, amit tudnak: ruhát gyűjtenek és osztanak, ahol erre lehetőség és igény van élelmiszert. Kialakulóban van egyelőre csak helyi szinten a beteglátogató szolgálat. A taszári plébánia az ott állomásozó amerikai katonák révén különleges helyzetben van, kilátás van komoly élelmiszer illetve ruhasegélyre.

Balatonlelle és Balatonboglár csoportjai rendszeresen küldenek segélyt Budapestre Teréz Anya nővéreinek. Itt merült fel az a gondolat is, hogy amolyan plébániai védnökségeket alakítanánk ki, egy-egy több lehetőséggel rendelkező jobb módú plébánia és egy ínségesebb terület plébániája között.

Megkezdődött az egyházmegyében működő egyéb segélyszervezetekkel a kapcsolatfelvétel mind egyházmegyei mind helyi szinten. 1997-ben az egyházmegyében szétosztott ruha- és élelmiszersegélyek hozzávetőleges értéke 1,5 millió forint volt.

Forrás: Magyar Karitász, 1997.

 
Read 374 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés