„Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban volt!” – Jézus Jeruzsálembe való bevonulását jelenítették meg Kaposváron

2023. április 2-án, virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezve ünnepi menet indult a kaposvári Kossuth térről a Jézus Szíve-templomhoz. Az út során a Csiky Gergely Színház művészei evangéliumi szakaszok által jelenítették meg Jézus Krisztus életének több pillanatát, többek között a gazdag ifjúval való találkozást, vagy a jerikói vak koldus meggyógyítását. A tömeg zenével és énekszóval vonult, melynek végén Téglás Márton színművész Jézus szerepében szamárháton vonult be a Jeruzsálemet szimbolizáló templomtérre.

img 001

Fekete Csaba és Feketéné Szabó Márta szervezők elmondták: az immáron hagyománnyá vált virágvasárnapi felvonulást 2017-ben szervezték meg először, majd a világjárvány miatti kihagyást követően idén nyílt újra lehetőség arra, hogy az utcán elevenítsék fel a Szentírás szavait, bemutatva Jézus életének a virágvasárnapot megelőző eseményeit.

Az ünnepi felvonulást követően Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét a Jézus Szíve-templomban. A főpásztor prédikációjában a Krisztus iránti szeretetben való növekedésre és a krisztusivá válásra buzdította a híveket.

– Virágvasárnappal elkezdődött a nagyhét. Nem elég megemlékezni Krisztus szenvedéséről, nem elég ünnepelni azt, amit értünk tett. Meg kell szívlelnünk Szent Pál apostol szavait: „Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban volt!” Nekünk, keresztényeknek krisztusivá kell válnunk. Egyre jobban kell hasonulnunk Krisztushoz, azonosulni vele elmenve a végsőkig, eggyé válni vele és a lehető legteljesebben felragyogtatni Krisztus lelkületét, életét és evangéliumát ebben a világban.

img 026

„Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban volt!„ Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, fel kell izzítanunk a szeretetet a szívünkben Krisztus iránt. Parancsra, kényszerből nem megy. Kötelességtudatból és lelkiismereti megnyugtatásból sem. A szeretet az egyetlen mozgató erő, amely azt a vágyat ébreszti a szívünkben, hogy olyan akarok lenni, amilyen Krisztus volt. Szentek hosszú sora bizonyítja, hogy ez lehetséges. Ugyanaz a Szentlélek működik bennetek is, amely Krisztus Jézusban, vagy a szentekben működött. Ugyanaz a Lélek, aki szentté formálta őket.

Ugyanaz a lelkület legyen bennetek, mert ugyanaz a Lélek lakik bennetek. Váljatok krisztusivá! Ha szeretitek, és egyre jobban, szenvedélyesebben szeretitek Krisztust, akkor ez a szeretet át fog formálni benneteket. A krisztusi lelkület felragyog az életetekben, a szavaitokban, a tekintetetekben, s megjelenik majd a cselekedeteitekben is – fogalmazott a megyéspüspök.

A  teljes prédikáció és a virágvasárnapi menetről készült videó hamarosan megtekinthető a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió YouTube oldalon.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1291 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés