A Megyenap díszvendége volt Varga László megyéspüspök

Január 6-án hétfőn ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét a 2020-as Megyenap, melyet a kaposvári Vármegyeházán ünnepeltek. Az ünnepség díszvendége Varga László megyéspüspök volt.

Az alkalmon Gelencsér Attila országgyűlési képviselő méltatta a közgyűlés munkáját, majd Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke osztotta meg gondolatait.

„522 éve annak, hogy Somogyországban élő elődeink harcának, odaadásának, munkájának köszönhetően címerhasználati jogot kapott megyénk elsőként országunkban. II. Ulászló hálája jeléül, a kassai hagyományhoz hasonlóan Somogy is címerébe illesztette a Jagelló sast. A hódítás helyett a békét hirdette, a hadi sarc helyett a nép jólétét választotta. Elődje, Hunyadi Mátyás írta: »Az országok dísze és ereje a városok gazdagságában és teljességében áll.« A most záruló Mátyás Emlékév egyik fontos gondolata ez. Polgárok nélkül nincs haza, települések nélkül nincs megye, megyék nélkül pedig nincs Magyarország." – fogalmazott.

20200106 IMG 1508

A nap díszvendége, Varga László megyéspüspök köszöntőjében a szellemi harcról beszélt:

„Háború van, s szellemi harc. A tőkés társaságok és a bankszektor háborúja a világuralom megszerzéséért… Terveikkel szemben a legnagyobb akadály az egész világon az egyistenhívő vallások – a zsidó, a keresztény és az iszlám – erkölcsi értékrendje, valamint a nemzeti gondolkozás értékrendje. Ezzel is indokolható a fékevesztett keresztényüldözés, a zsidóság elleni támadások, az iszlám világ országai között való káosz fenntartására kirobbantott háborúk, s a nemzeti államok elleni küzdelem az EU-ban.

20200106 IMG 1537

Nem csak háború van, hanem szellemi harc is. A háborút kirobbantók legnagyobb hadművelete jelenleg a népek, kultúrák, vallások összekeverése, láthatatlan, de annál hatékonyabb irányítással." – fogalmazott a főpásztor.  

A beszéd teljes egészében meghallgatható, letölthető ITT.

Az ünnepi beszédeket követően sor került az elismerések átadására. A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt vehetett át Hajas Béla, a marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója.

Somogy Polgáraiért Díjban részesült Ambrus Miklósné, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Bér- és Munkaügyi Osztályának vezetője, Czeferner Józsefné, Nagybajom volt polgármestere, Fodor János, a Siófoki Kézilabda és Tenisz Club Kft. tulajdonos ügyvezetője, Gadányi Pál dudás, dudakészítő, Dr. Gombos Sándor Árpád, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara volt Somogy megyei elnöke, Hafuzi Avnija, az Albán Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Horváth Lajosné Rádics Márta marcali pedagógus, helytörténeti kutató, Mester József kaposszerdahelyi lakos, Sinka Szilvia Krisztina, a Kaposvári Tankerületi Központ főosztályvezetője és Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója.

Az ünnepi közgyűlésen közreműködött a már korábban Somogy Polgáraiért díjjal kitüntetett Kaposvári Helyőrségi Zenekar, Varga Zsuzsanna, a kaposvári Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas színésznője, a Somogy Táncegyüttes szólistái: Dr. Merczel Sára és Bogdán Gergely, Husi Gyula népzenész, népzenepedagógus valamint Balázs Izolda törökkoppányi származású énekművész.

Fotó: Kling Márk 
2020.01.06. 17:28

 
Read 1647 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés